BALLYHOO MAAKT OEROL WEER JONG EN HIP

door: Jacob Haagsma, Leeuwarder Courant, Cultuur & Media - zaterdag, 22 juni 2002

TERSCHELLING -'s Nachts slingert zich een lang lint van lichtjes over de weg naar Midsland aan Zee. Als de voorstellingen afgelopen zijn en het festivalterrein op Westerkeyn de deuren sluit, feest het hippere deel van het Oerol-publiek nog door bij strandtent De Branding. Daar organiseert Thee J Johanz 'Ballyhoo in de BRANDing'. De eerste avond trok meteen al 2000 mensen, woensdagavond waren er zelfs 4000. ,,Ik wil er eigenlijk helemaal geen reclame voor maken, het moet niet uit de hand lopen."

's Middags gaat de boel al voorzichtig los, maar vooral 's avonds bij mooi weer is het een drukte van belang bij De Branding. Met mooi weer staat het publiek tot ver op het strand. Af en toe doet iemand iets met vuur of geeft een capoeira-groep een spontane uitvoering. Op grote projectieschermen worden hippe 'visuals' geprojecteerd. En de DJ van dienst draait prettige, organische dansmuziek, alles om het ultieme strandgevoel op te wekken.

Thee J Johanz (eigenlijk Johanz Westerman) organiseert in zijn woonplaats Groningen al jaren feesten onder de naam Ballyhoo, ook de naam is van zijn platenlabel. Ballyhoo betekent zoiets als 'commotie' ,en past dus mooi bij Oerol." Vorig jaar draaide hij tijdens Oerol her en der op het eiland en rijpte bij hem het plan om iets speciaals te doen. Hij raakte geïnspireerd door een oude foto, die hij zag in het boek dat vorig jaar verscheen bij het twintigjarig Oeroljubileum.

,,Dat was een foto van de Dogtroep, die luid trommelend met een brandende boot de zee op gingen. Ik wil eigenlijk proberen om de sfeer van het oude Oerol, dat hele spontane en half illegale sfeertje weer op te roepen. Maar dan op een eigentijdse manier." Niet uit heimwee naar vroeger, onderstreept Johanz. ,,Ik wil het vooral naar deze tijd trekken. De leeftijdsgrafiek van de Oerol-bezoekers vertoont bij de groep van de twintigers een stevige deuk. Die willen we uitdeuken."

Het moet geen populistische houseparty worden, ,,maar ik wil wel de handen in de lucht zien, en blije gezichten. De muziek moet het strandgevoel uitstralen. Ik vind het belangrijk dat de muziek en alle andere activiteiten goed passen bij de omgeving. Wat dat betreft is dit ook een soort van locatietheater. Ik zou het hier in de toekomst wel uit willen bouwen met theatrale elementen, ongeveer zoals theatergroep Styx dat hier doet, een soort ruimtelijk theater waar je doorheen kunt lopen. Als er maar geen tribunes omheen komen, dat past niet bij mijn idee van het Oerolgevoel."